Benzoesan sodu – E211

Benzoesan sodu

Benzoesan sodu, E211 – organiczny związek chemiczny, stanowi sól sodową kwasu benzoesowego.

Stosowany jako dodatek do żywności wykazujący właściwości konserwujące. Ma silne działanie bakteriostatyczne i fungistatyczne, dlatego też zapobiega rozwojowi grzybów, w tym pleśni, drożdży, a także bakterii. Przedłuża trwałość żywności, poprawiając jej bezpieczeństwo. Pełni również funkcję stabilizatora.

Nasza firma UXXU może zaoferować Państwu dostęp do najwyższej jakości benzoesanu sodu od sprawdzonych dostawców. Dostawy prowadzimy na terenie całego kraju. Gwarantujemy sprawdzoną jakość naszych produktów chemicznych, czego potwierdzeniem są wydawane przez nas certyfikaty!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej.

Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Nasza firma prowadzi obsługę klientów na terenie całego kraju. Zapewniamy szybką i sprawną dostawę własnym transportem. Zajmujemy się także prowadzeniem usług konfekcjonowania surowców do mniejszych pojemników według zamówienia klienta.

Charakterystyka

Nazwa: E211
Wzór sumaryczny: C7H5NaO2
Inne nazwy: sól sodowa kwasu benzoesowego, natrium benzoicum, natrii benzoas
Numer CAS: 532-32-1

Właściwości

Benzoesan sodu ma formę białego lub niemalże białego proszku lub płatków o krystalicznej lub ziarnistej strukturze. Jest bezwonny i lekko słodki. Rozpuszcza się w wodzie.

Posiada większą aktywność w obecności soli kuchennej, cukru spożywczego, dwutlenku węgla, dwutlenku siarki, kwasu sorbowego.

Produkcja

Benzoesan sodu jest pochodną kwasu benzoesowego (E210). Wytwarzany jest na skutek reakcji kwasu benzoesowego oraz węglanu sodu.

Prekursor benzoesanu sodu – kwas benzoesowy naturalnie występuje między innymi w jagodach, w żurawinie, niektórych grzybach, cynamonie, goździkach.

Także występuje w niektórych produktach mlecznych jako efekt procesu fermentacji.

Zastosowanie

Benzoesan sodu – E211 jest substancją stosowaną jako dodatek do żywności, która jest dopuszczona do użytku na terenie Unii Europejskiej.

Główne zastosowanie benzoesanu sodu to konserwacja żywności. Wywołuje on dezintegrację błon komórkowych drobnoustrojów, w tym między innymi u grzybów oraz bakterii, dzięki czemu zapobiega ich nadmiernemu namnażaniu się. Najsilniejsze działanie wykazuje w produktach o kwaśnym odczynie. Również używany jest jako stabilizator, który pozwala na utrzymanie odpowiednich właściwości fizykochemicznych produktów spożywczych.

Benzoesan sodu najczęściej stosowany jest z przetworami owocowymi i warzywnymi, w tym między innymi z dżemami, przecierami, sokami owocowymi, dodawany jest do konserw rybnych i owoców morza, do margaryny, serów, napojów gazowanych, pieczywa.

Magazynowanie

Należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od promieni słonecznych.

UXXU – dodatki żywności najwyższej jakości!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej. Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Stosowanie dodatków do żywności w wyznaczonych ilościach jest całkowicie bezpieczne – są one dopuszczone do użycia odpowiednimi przepisami. W Polsce reguluje je Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

W razie dodatkowych pytań związanych z naszą ofertą dodatków do żywności zachęcamy do kontaktu. Zapraszamy do współpracy z naszą firmą!

Sprawdź naszą pełną ofertę

ZADZWOŃ