Cyklaminian sodu – E952

Cyklaminian sodu

Cyklaminian sodu, E952 – organiczny związek chemiczny włączany do cyklaminianów, stanowi sól kwasu cyklaminowego i sodu.

Stosowany jako sztuczna substancja słodząca, która charakteryzuje się 30 razy większą słodkością od sacharozy. Najczęściej służy jako bezkaloryczny słodzik przeznaczony do produktów dietetycznych.

Nasza firma UXXU może zaoferować Państwu dostęp do najwyższej jakości cyklaminianu sodu od sprawdzonych dostawców. Dostawy prowadzimy na terenie całego kraju. Gwarantujemy sprawdzoną jakość naszych produktów chemicznych, czego potwierdzeniem są wydawane przez nas certyfikaty!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej.

Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Nasza firma prowadzi obsługę klientów na terenie całego kraju. Zapewniamy szybką i sprawną dostawę własnym transportem. Zajmujemy się także prowadzeniem usług konfekcjonowania surowców do mniejszych pojemników według zamówienia klienta.

Charakterystyka

Nazwa: E952
Wzór sumaryczny: C6H12NNaO3S
Inne nazwy: Natrii cyclamas, N-cykloheksylosulfaminian sodu
Numer CAS: 139-05-9

Właściwości

Wygląda jak biały lub prawie biały proszek o krystalicznej postaci lub jak bezbarwne kryształy. Posiada bardzo słodki smak. Wykazuje dobrą rozpuszczalność.

Jest substancją stabilną także w wysokich temperaturach, dlatego może być używany również jako substancja słodząca przeznaczona do pieczenia, prażenia.

Produkcja

Cyklaminian sodu został odkryty w 1937 roku przez Michaela Svedę, doktoranta Uniwersytetu Illinois w USA, podczas prac nad nowym lekiem przeciwgorączkowym

Substancja wytwarzana jest metodami syntetycznymi. Wyjściowy surowiec stanowi cykloheksyloamina.

Poddawana jest ona reakcji z kwasem sulfaminowym lub trzeciorzędowymi aminami.

Zastosowanie

Cyklaminian sodu – E952 jest dopuszczony do użytku jako dodatek do żywności na terenie Unii Europejskiej. Jest substancją zabronioną w Stanach Zjednoczonych, czego podstawą stała się jego możliwa toksyczność powodująca raka pęcherza moczowego, wątroby oraz deformacje płodu. Późniejsze badania nie potwierdziły tych właściwości.

Głównym zastosowaniem cyklaminianu sodu jest słodzenie produktów spożywczych – wykazuje wysoką słodkość oraz brak kalorii (nie jest trawiony przez organizm).

Cyklaminian sodu najczęściej wykorzystywany jest przy produkcji napojów słodzonych, w tym bezalkoholowych napojów gazowanych, piwa bezalkoholowego, a także w konserwach owocowych – owocach konserwowanych. Dodawany jest do wyrobów cukierniczych, deserów, galaretek, gum do żucia, lodów. Również wykorzystywany jest do produktów dietetycznych – fit, produktów dla sportowców, a także do produktów bez dodatku cukru dla diabetyków.

Magazynowanie

Należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od promieni słonecznych.

UXXU – dodatki żywności najwyższej jakości!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej. Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Stosowanie dodatków do żywności w wyznaczonych ilościach jest całkowicie bezpieczne – są one dopuszczone do użycia odpowiednimi przepisami. W Polsce reguluje je Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

W razie dodatkowych pytań związanych z naszą ofertą dodatków do żywności zachęcamy do kontaktu. Zapraszamy do współpracy z naszą firmą!

Sprawdź naszą pełną ofertę

ZADZWOŃ