Cytrynian sodu – E331

Cytrynian sodu

Cytrynian sodu, E331 – organiczny związek chemiczny, który wchodzi do grupy cytrynianów. Jest solą sodową kwasu cytrynowego.

Stosowany jako dodatek do żywności o działaniu smakowym, antyoksydacyjnym, buforującym oraz konserwującym, dzięki czemu przedłuża trwałość produktów spożywczych.

Wykorzystywany jest jako emulgator, regulator kwasowości oraz jako sekwestrant – tworzy związki chemiczne z jonami metali. Znalazł także zastosowanie w kuchni molekularnej podczas sferyfikacji – przygotowywania kuleczek żelowych z płynną zawartością.

Nasza firma UXXU może zaoferować Państwu dostęp do najwyższej jakości cytrynianu sodu od sprawdzonych dostawców. Dostawy prowadzimy na terenie całego kraju. Gwarantujemy sprawdzoną jakość naszych produktów chemicznych, czego potwierdzeniem są wydawane przez nas certyfikaty!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej.

Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Nasza firma prowadzi obsługę klientów na terenie całego kraju. Zapewniamy szybką i sprawną dostawę własnym transportem. Zajmujemy się także prowadzeniem usług konfekcjonowania surowców do mniejszych pojemników według zamówienia klienta.

Charakterystyka

Nazwa: E331
Wzór sumaryczny: C6H5Na3O7
Inne nazwy: Natrii citras, cytrynian trisodowy, 2-hydroksypropano-1,2,3-trikarboksylan trisodu
Numer CAS: 68-04-2

Właściwości

Posiada postać białych kryształków, granulek albo proszku. Nie wykazuje zapachu. Posiada lekko słonawy posmak. Jest silnie higroskopijny i dobrze rozpuszcza się w wodzie.

Najczęściej cytrynian sodu odnosi się do cytrynianu trisodowego, lecz występuje on również w postaci soli disodowej oraz monosodowej.

Produkcja

Cytrynian sodu powstaje na skutek reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem sodu, węglanem sodu albo z wodorowęglanem sodu.

Zastosowanie

Cytrynian sodu, E331 jest dodatkiem do żywności możliwym do stosowania na terenie Unii Europejskiej.

Najczęściej związek ten używany jest w roli regulatora kwasowości, dzięki czemu podnosi walory smakowe, stabilizatora, przeciwutleniacza, sekwestranta oraz substancji buforującej – poprawia właściwości oraz trwałość produktów spożywczych, a także jako emulgator, który pozwala na stworzenie emulsji i nadanie jednolitej konsystencji niemieszającym się substancjom.

Cytrynian sodu wykorzystywany jest jako dodatek do wielu produktów spożywczych, w tym między innymi do przetworów owocowych – dżemów i marmolad, mrożonych owoców i warzyw, koncentratów, musztard, majonezów, sosów sałatkowych, mięs i ryb, w tym konserw mięsnych, kiełbas, tłuszczów roślinnych – margaryn, zagęszczonego mleka, śmietanki, fermentowanych napojów mlecznych, ciast i deserów, słonych przekąsek, wyrobów garmażeryjnych, napojów bezalkoholowych i alkoholowych.

Magazynowanie

Należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym, suchym i dobrze wentylowanym pomieszczeniu, z dala od promieni słonecznych.

UXXU – dodatki żywności najwyższej jakości!

Jako dostawca dodatków do żywności możemy zaoferować Państwu dostęp do wysokiej jakości surowców dedykowanych dla branży spożywczej. Poprzez kontakty z renomowanymi producentami możemy dostarczać sprawdzone, certyfikowane artykuły posiadające szerokie zastosowanie w przetwórstwie i produkcji.

Stosowanie dodatków do żywności w wyznaczonych ilościach jest całkowicie bezpieczne – są one dopuszczone do użycia odpowiednimi przepisami. W Polsce reguluje je Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 27 grudnia 2000 r. w sprawie wykazu dopuszczalnych ilości substancji dodatkowych i innych substancji obcych dodawanych do środków spożywczych lub używek, a także zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub używkach.

W razie dodatkowych pytań związanych z naszą ofertą dodatków do żywności zachęcamy do kontaktu. Zapraszamy do współpracy z naszą firmą!

Sprawdź naszą pełną ofertę

ZADZWOŃ