Przede
wszystkim powinna być znana definicja, więc benzoesan sodu E211 to organiczny
związek chemiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego, która stosowana jest jako
konserwant żywności. Uzyskiwany jest syntetycznie na skalę przemysłową, na
drodze zobojętnienia kwasu benzoesowego wodorotlenkiem sodu lub węglanem sodu.
Benzoesan sodu jest
ciałem stałym i występuje w postaci proszku lub granulek. Posiada słodkawy
smak. Jest bezzapachowy. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a słabo w
rozpuszczalnikach organicznych, czyli np. w alkoholu.
Właściwości
benzoesanu sodu
Wykazuje on działania
bakteriostatyczne oraz grzybostatyczne, a to oznacza, że hamuje rozwój pleśni i
drożdży, ale nieco słabiej bakterii kwasu masłowego i octowego. Nie wpływa on
natomiast negatywnie na stan bakterii fermentacji mlekowej. Nie zaburza również
mikroflory jelitowej u człowieka.
Działa podobnie do kwasu
benzoesowego, ale ten kwa stosowany jest rzadziej, ponieważ wykazuje gorszą
rozpuszczalność niż benzoesan sodu.
Zastosowanie
benzoesanu sodu
Jak już zostało
wspomniane, benzoesan sodu jest wykorzystywany na szeroką skalę, jako konserwant,
w szczególności w przemyśle spożywczym. Jego użycie jest potrzebne w przypadku
produkcji słodkich napojów gazowanych i niegazowanych.
Kiedyś benzoesany były
wykorzystywane jako sposób konserwowania soków owocowych, ale z tej metody się
już nie korzysta, ponieważ w niektórych sokach rozwijały się niektóre
drobnoustroje, które były odporne na działanie tego związku, a to prowadziło do
tego, że powstawał nieprzyjemny zapach.
Benzoesan sodu dzięki
swoim właściwościom znalazł również zastosowanie w konserwowaniu produktów
spożywczych, które mają kwasowe pH, czyli są to:
- pulpy,
- przeciery owocowe,
- dżemy,
- marynowane śledzie,
- marynowane makrele,
- marynaty,
- margaryna,
- oliwki,
- piwo,
- konserwy warzywne,
- sałatki,
- jogurty owocowe.
Benzoesan sodu stosuje
się również w przemyśle farmaceutycznym do konserwowania syropów oraz w płynach
do przechowywania narzędzi chirurgicznych, jako składnik do zabezpieczenia
przed korozją. Ponadto stosowany jest również do produkcji kremów do ciała.
Produkcja
i producenci benzoesanu sodu
Największymi producentami
benzoesanu sodu są takie kraje, jak: Estonia, Holandia, Chiny i Stany Zjednoczone.
Natomiast światowa
produkcja benzoesanu sodu to 55 000-60 000 ton rocznie.
Dopuszczalna
zawartość benzoesanu sodu
Należy zwrócić uwagę na
to, że dopuszczalna zawartość benzoesanu sodu w poszczególnych produktach ma
inna wartość, a przedstawia się to w taki sposób:
- przeciery owocowe, pulpy, przetwory
owocowe, przetwory pomidorowe, przetwory rybne, sosy warzywne, sosy
warzywno-owocowe, koncentraty mieszanek żelujących do niskosłodzonych
przetworów owocowych, sałatki warzywno-mięsne, sałatki warzywno-rybne, sałatki
warzywno-owocowe (jeśli występują w jednostkowych opakowaniach nie
hermetycznych w sprzedaży detalicznej), sosy sałatkowe, majonezy wyłącznie z
naturalnymi dodatkami, majonezy niskotłuszczowe, musztardy, masła o obniżonej
zawartości tłuszczu, margaryny, tłuszcze cukiernicze, tłuszcze piekarskie,
ekstrakty słodowe stosowane w piekarstwie – w tych przypadkach dopuszczalna
zawartość benzoesanu sodu to 1 g na kg produktu,
- koncentraty pomidorowe, które składowane
są w beczkach jako półprodukty – to poniżej 1,5 g na kg produktu,
- krewetki gotowane i ich przetwory –
poniżej 2 g na kg produktu,
- napoje gazowane – poniżej 0,15 g na litr,
- napoje gazowane typu cola, które zawierają
ekstrakt z kawy – poniżej 0,08 g na litr.
Szkodliwość
benzoesanu sodu
Ogólnie mówiąc benzoesan
sodu jest uznany jako substancja bezpieczna dla zdrowia człowieka, ale pod
warunkiem, że spożywa się go w mniejszych ilościach niż 5 mg/kg masy ciała
dziennie.
Taki poziom został
ustalony i określa dawkę substancji, która spożywana codziennie przez całe
życie nie pozostawi żadnego uszczerbku na zdrowiu.
Benzoesan sodu nie jest
kumulowany w organizmie. Łatwo się wchłania z przewodu pokarmowego i
metabolizowane jest w wątrobie do kwasu hipuronowego. I to właśnie w takiej postaci
jest wydalany wraz z moczem z organizmu. Dzieje się to zazwyczaj w ciągu 6
godzin od spożycia
Kwas benzoesowy i
benzoesan sodu najczęściej jest dostarczany do organizmu w żywności
przetworzonej. W żywności pochodzenia naturalnego można znaleźć tylko nieliczne
ilości tych związków organicznych.
Największe
stężenie benzoesanu sodu
Składy produktów
spożywczych oraz badania naukowców wykazują, że największe stężenie benzoesanu
sodu występuje w takiej żywności przetworzonej, jak:
- ryby solone – 754 mg/kg,
- produkty rybne w puszce – 653 mg/kg,
- sosy – 388 mg/kg,
- dżemy niskosłodzone – 216 mg/kg,
- napoje słodzone – 162 mg/kg.
Wiele robionych analiz
wykazuje, że nawet spożywają te produktu w ponadprzeciętnej ilości, nie
przekraczają one normy dopuszczalnego spożycia dziennego.
Unikanie
spożycia benzoesanu sodu
Kolejne badania mówią o
tym, że znajdują się grupy ludzi, którzy powinni unikać benzoesanu sodu. Są to
osoby, które:
- mają kłopoty z astmą lub alergią, ponieważ
nadmierne spożycie benzoesanu sodu powoduje nasilenie objawów tych chorób
- mają nieżyt pokarmowy, zespół jelita
drażliwego lub wrzody, ponieważ nadmierne spożycie benzoesanu sodu może
podrażniać przewód pokarmowy.