Związek
określany jako soda kaustyczna to inaczej wodorotlenku sodu, czyli NaOH. To
silnie zasadowy związek chemiczny, który wchodzi w skład wodorotlenków. Czym
dokładnie charakteryzuje się soda kaustyczna? Jakie ma ona zastosowanie?
Zapraszamy do sprawdzenia!
Wodorotlenek
sodu – najważniejsze informacje
Wodorotlenek
sodu, który określany jest także jako soda kaustyczna, inaczej soda
żrąca, jest nieorganicznym związkiem chemicznym, który jest wodorotlenkiem. Wzór
wodorotlenku sodu to NaOH.
To
substancja o silnie zasadowym charakterze – jest jedną z najsilniejszych zasad.
Ten
związek posiada bardzo szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle, jak również w
gospodarstwie domowym. Najczęściej soda kaustyczna wykorzystywana jest
jako środek do udrażniania rur, lecz posiada ona również szersze zastosowanie.
Właściwości
sody kaustycznej
Wodorotlenek
sodu, czyli soda kaustyczna jest substancją, która ma postać ciała
stałego – bezbarwnych lub białawych kryształków, płatków, pastylek lub
granulek.
Wykazuje
ona silne właściwości higroskopijne, czyli ma zdolność do wchłaniania wilgoci.
Dodatkowo łączy się z dwutlenkiem węgla powietrzu, dając węglan sodu, wobec
tego musi być ona przechowywana w szczelnie zamkniętych opakowaniach.
Jest
rozpuszczalna w wodzie oraz w innych rozpuszczalnikach, na przykład etanolu,
metanolu.
Wykazuje
działanie korodujące na metale, głównie w obecności wilgoci. Bardzo silnie
reaguje z glinem – aluminium oaz z cyrkonem. Reaguje również z niemetalami.
Ług
sodowy z sody kaustycznej
Soda
kaustyczna rozpuszcza się w wodzie bardzo dobrze, dając ług sodowy. Jest to
silnie żrący roztwór, który ma postać bezbarwnej, bezzapachowej cieczy.
Ług
sodowy reaguje z kwasami, tlenkami niemetali, wodorotlenkami amfoterycznymi,
wytwarzając sole sodowe.
Roztwór
tego typu posiada szerokie zastosowanie. Może być on używany między innymi do
rozpuszczania różnych substancji oraz do wybielania. Tradycyjnie stosowany jest
do bielenia podłóg oraz innych przedmiotów z drewna – powoduje, że drewno
uzyskuje biało-szary kolor. Podłogi tego typu nazywane są ługowanymi.
Przy
rozpuszczaniu oraz stosowaniu sody kaustycznej jako ług sodowy konieczne jest
zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa, aby uniknąć groźnych oparzeń.
W
jaki sposób produkuje się sodę kaustyczną?
Soda
kaustyczna jest otrzymywana z wykorzystaniem dwóch reakcji, a mianowicie:
- przez proces kaustyfikacji sody – dochodzi
do oddziaływania świeżego wapna gaszonego na sodę kalcynowaną (węglan sodu) –
zachodzi reakcja Ca(OH)2 + Na2CO3 → 2NaOH + CaCO3
- poprzez elektrolizę wodnego roztworu
chlorku sodu – NaCl
Soda
kaustyczna – zastosowanie
Soda
kaustyczna, czyli wodorotlenek sodu jest związkiem posiadającym bardzo szerokie
zastosowanie w różnych obszarach gospodarki. Jest ona używana między innymi w
branży chemicznej, farmaceutycznej, petrochemicznej, w przemyśle papierniczym,
tekstylnym, a nawet spożywczym.
Wśród
przykładowych zastosowań sody kaustycznej – wodorotlenku sodu znajdują się
między innymi:
- produkcja mydeł
- wytwarzanie detergentów
- udrażnianie rur kanalizacyjnych
- produkcja barwników
- wyrabianie szkła wodnego z krzemionki
- wybielanie drewna – podłogi, schody, meble
i inne
- wytwarzanie sztucznego jedwabiu
- uzdatnianie wody do celów przemysłowych
- rafinacja ropy naftowej oraz olejów
mineralnych
- przeróbka produktów koksowania
Soda
kaustyczna jako dodatek do żywności – E524
Warto
także zaznaczyć, że soda kaustyczna używana jest także jako dodatek do
żywności, który oznaczony jest symbolem E524. Stosowana jest ona wtedy jako
regulator kwasowości oraz jako konserwant.
W
branży spożywczej jest ona używana między innymi do przetwarzania produktów
spożywczych, produkcji napojów, wytwarzania zalew, glazur, nadawania właściwej
chrupkości produktom.
Wodorotlenek
sodu stosowany jest między innymi w poniższych produktach spożywczych:
paluszki, krakersy, precelki, cukierki czekoladowe, ciastka, płatki
śniadaniowe, desery z czekoladą oraz kakao, oliwki, lody, pieczywo, makaron
chiński.
Zasady
bezpieczeństwa przy korzystaniu z sody kaustycznej
Wodorotlenek
sodu, czyli soda kaustyczna NaOH jest bardzo silną zasadą, która jest
niebezpieczna dla zdrowia i życia człowieka. Przy korzystaniu z tego typu
związku konieczne jest zatem zachowanie odpowiednich zasad bezpieczeństwa.
Soda
kaustyczna jest szkodliwa w różnych postaciach – pyłu, pary czy aerozolu.
Powoduje ona ból, pieczenie w gardle i nosie, kaszel, uczucie duszenia się,
łzawienie oczu.
Gdy
soda kaustyczna dostanie się na skórę, wówczas może ona wywołać poważne
poparzenie chemiczne. Pojawia się ból, zaczerwienienie, pęcherze, a nawet może
prowadzić do martwicy. W przypadku dostania się na znaczną część skóry może
wywołać wstrząs oraz zapaść.
Jeśli
związek dostanie się do oczu, może powodować poparzenie gałki ocznej.
Przy
przedostaniu się do układu pokarmowego powoduje poparzenie jamy ustnej, gardła
oraz dalszych elementów przewodu pokarmowego. Istnieje ryzyko perforacji ścian
układu pokarmowego, krwotoku, zgonu.
Przy
pracy z sodą kaustyczną należy pamiętać o odpowiednich zasadach bezpieczeństwa
– stosowaniu właściwych środków ochrony osobistej dla rąk, skóry oraz oczu.
Należy stosować ją w dobrze wietrzonych pomieszczeniach.