Warto
rozpocząć definicji, więc chlorek wapnia jest nieorganicznym związkiem
chemicznym. Znajduje on zastosowanie w medycynie, kosmetyce, fizykoterapii,
przemyśle spożywczym i budownictwie.
W przemyśle spożywczym pojawia się w żywności jako
symbol E509. Jest regulatorem kwasowości oraz całkowicie bezpiecznym środkiem
wiążącym, który ma zdolność utwardzania, niektórych substancji w gotowym
produkcie.
Chlorek wapnia, dzięki swoim właściwościom
higroskopijnym, pochłania wilgoć z otoczenia i wytwarza przy tym ciepło, które
roztapia śnieg i lód
Zastosowanie
chlorku wapnia
Chlorek wapnia jest stosowany u osób, które mają
niedobory wapnia i tężyczkę, czyli chorobę objawiającą się bolesnymi skurczami
mięśni. Podawany jest w postaci suplementy. Ponadto jest także wskazany dla
sportowców, ponieważ posiada pozytywny wpływu na metabolizm podczas
rekonwalescencji po złamaniach i w okresie dojrzewania.
Chlorek wapnia przyspiesza wchłanianie wapnia przez
organizm, a jest to ważne, ponieważ ten pierwiastek jest niezbędny dla
prawidłowego funkcjonowania całego ciała, ale w szczególności układu
kostno-szkieletowego.
Należy jednak pamiętać, że wchłanianie chlorku wapnia
zależne jest od zawartości witaminy D3, a także fosforu w codziennych
posiłkach.
Inne zastosowanie chlorku wapnia można znaleźć w
przemyśle cukierniczym, warzywnym i owocowym, piekarskim i serowarskim. Jest to
składnik twarogów, serów dojrzewających, żółtych, mleka. Pojawia się
szczególnie wtedy, gdy w produktach nabiałowych występuje zbyt niska zawartość
wapnia. Dodatkowo ze względu na jego właściwości wiążące wykorzystuje się go
przy produkcji m.in. dżemów, galaretek, marmolad i kompotów owocowych.
Chlorek wapnia można stosować również do
zabezpieczania kamienia i drewna oraz do osuszania gazu. Sprawdza się też jako
nawóz, ponieważ ma niską cenę i wzbogaca owoce w wapń. Proces opryskiwania
drzew chlorkiem wapnia nazywany jest wapnowaniem.
Z kolei w okresie zimowym wykorzystywany jest razem z
solą drogową do usuwania lodu z chodników. W górnictwie stosuje się go ze
względów bezpieczeństwa – zmniejsza zagrożenie wybuchem pyłu węglowego.
A w gabinetach i salonach kosmetycznych przeprowadza
się zabiegi, w których używany jest chlorek wapnia. Takim zabiegiem jest np.
jonoforezę, która polega na wprowadzeniu substancji aktywnych w głębokie partie
skóry przy wykorzystaniu prądu stałego. Chlorek wapnia jest tutaj stosowany,
ponieważ działa przeciwzapalnie, wspomaga regenerację tkanki nerwowej oraz
uszczelnia naczynia krwionośne.
W czasie zabiegów fizykoterapeutycznych chlorek wapnia
aplikowany jest pacjentom, których kości nie chcą się zrastać lub tym którzy
mają zapalenie krtani lub zaburzenia naczynioruchowe.
Chlorek
wapnia w żywności
Jak zostało już wspomniane – chlorek wapnia używany
jest również w przemyśle spożywczym i występuje w składach wielu produktów.
Oznaczany jest jako E509.
E509 to związek syntetyczny, który powstaje jako
produkt uboczny podczas reakcji powstawania węglanu sodu z wykorzystaniem
metody Solvaya.
Chlorek wapnia stosowany jest w:
- dżemach,
- marmoladach,
- powidłach,
- galaretkach,
- mleku
w proszku,
- mleku
zagęszczonym,
- owocach
w puszkach
i innych.
Szkodliwość
chlorku wapnia
Chlorek wapnia z reguły nie jest szkodliwy, ale jego
nadmierne spożycie może przynieść nieprzyjemne skutki uboczne, a także
zatrucie. Nadmierne spożycie dotyczy zarówno żywności, jak i suplementów diety,
a skutkami zatrucia są:
- zgaga,
- nudności,
- wymioty,
- podrażnienie
błony śluzowej żołądka,
- zaczerwienienie
skóry,
- ból
gardła,
- zaburzenia
rytmu serca.
Ważne jest to, aby kontrolować składy produktów i aby
w odpowiedni sposób dobierać swój jadłospis, aby nie doprowadzić do zatrucia
chlorkiem wapnia. Konsekwencję mogą nieść ze sobą nawet utratę życia.
Należy też podkreślić, że dzienne i bezpieczne
spożycie chlorku wapnia nie zostało określone, z tego względu, że uważany jest
za substancję w pełni bezpieczną dla zdrowia. Aczkolwiek ryzyko zatrucia
nadmiernym spożyciem chlorku wapnia istnieje.
Czy
można zrobić ciekawego z chlorku wapnia?
W warunkach domowych chlorek wapnia może posłużyć jako
składnik do samodzielnego przygotowania kuleczek, które powstają ze zżelowania
się różnych roztworów. Metoda ta powszechnie nazywana jest kuchnią molekularną
i przyczynia się do upiększenia dań i deserów.
Do stworzenia takich kulek potrzebne będą dwie miski
lub garnuszki, alginian sodu, woda oraz mleko. W jednej z miseczce przygotowuje
się roztwór mleka i alginianu sodu, a w drugiej wody z chlorkiem wapnia. W celu
stworzenia żelowych kuleczek należy łyżką wlewać mleko do wody. W wyniku
reakcji chemicznych powstaną żelowe kulki o średnicy od kilku milimetrów do
kilku centymetrów. Ewentualnie zamiast mleka można wykorzystać inne roztwory,
np. kompot lub sok.
Jak można zauważyć – chlorek wapnia stosowany jest w
wielu dziedzinach, jak i w gałęziach przemysłu. Umożliwia wiele procesów i tak
naprawdę bez niego wiele tych procesów mogłoby nie istnieć. W odpowiedniej
ilości jest również zdrowy dla organizmu człowieka, więc warto zainteresować
się jego działaniem i zastosowaniem.