Kwas
fosforowy jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Wiele osób najbardziej zna
go z tego, że jest odrdzewiaczem, ale oczywiście ma również inne zastosowania.
Kwas fosforowy używany jest również w przemyśle, a oznaczany jest jako E338.
Kwas fosforowy wykorzystywany jako dodatek jest dobrym
regulatorem kwasowości i sekwestrantem. Znaleźć go można np. w napojach
gazowanych.
Kwas
fosforowy – właściwości
Jak już zostało wspomniane na wstępie – kwas fosforowy jest nieorganicznym związkiem chemicznym i kwasem tlenowym, który zawiera trzy grupy hydroksylowe. Wzór kwasu fosforowego to H3PO4.
Czysty kwas fosforowy jest krystalicznym oraz
bezbarwnym ciałem stałym. Nie posiada zapachu. Wykazuje bardzo dobrą
rozpuszczalność w wodzie.
W sprzedaży kwas fosforowy można spotkać jako ciało
stałe lub jako 85% roztwór wodny.
Stężony kwas fosforowy jest żrący i powoduje oparzenia
skóry, uszkodzenia oczu oraz przewodu pokarmowego.
Osoby pracujące z kwasem fosforowym powinny być
zaopatrzone w rękawice, okulary i odzież ochronną.
Ponadto kwas fosforowy jest higroskopijny, a to
oznacza, że posiada zdolność pochłaniania wody z otoczenia. Powoduje korozję
metali. Sole kwasy fosforowego są istotne w produkcji nawozów sztucznych.
Kwas
fosforowy – zastosowanie oraz otrzymywanie
Kwas fosforowy otrzymuje się dwoma metodami:
- mokrą
– prowadzi się reakcję pomiędzy kwasem siarkowym (VI) oraz skałami naturalnie
zawierającymi fosfor; ta metoda najczęściej używana jest wtedy, kiedy produkuje
się kwas fosforowy do używania w nawozach sztucznych.
- termiczną
– to spalanie czystego fosforu w tlenie, a następnie uwodnienie tlenku fosforu
(V); stężenie oraz czystość kwasu otrzymanego w ten sposób jest dużo wyższa,
dlatego używany jest w przemyśle chemicznym.
Kwas fosforowy stosowany jest:
- najważniejszym
zastosowaniem kwasu fosforowego jest produkcja nawozów sztucznych używanych w
rolnictwie;
- stosowany
jest w stomatologii i ortodoncji jako roztwór trawiący do czyszczenia
powierzchni zębów przed umieszczeniem w nich wypełnień dentystycznych; ponadto
jako bufor pH znaleźć można go w wyrobach farmaceutycznych,
- znany
jest jako odrdzewiacz – jest składnikiem napojów gazowanych, takich jak cola, dlatego
tak często z powodzeniem stosuje się ich do rozpuszczania rdzy na śrubach,
gwoździak lub innych metalowych elementach.
Kwas
fosforowy w żywności
Kwas fosforowy jest znanym dodatkiem do żywności i
oznaczany jest symbolem E338. Najczęściej kwas dodawany jest do napojów
gazowanych po to, aby nadać ostrzejszy i bardziej cierpki smak. Stosowany jest
również jako regulator kwasowości i sekwestrant.
Dodatkowo warto wspomnieć, że spożywczy kwas fosforowy
zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii. Pełni on taką rolę również w dżemach,
konfiturach i marmoladach.
Sole kwasu fosforowego są używane do produkcji nabiału,
czyli do produkcji maślanek serków
wiejskich. Uczestniczą one w modyfikacji białek mleka i regulacji pH gotowego
produktu.
Kwas fosforowy jako E338 w produktach spożywczych może
być dodawany do:
- mleka
sterylizowanego, UHT, zagęszczonego, w proszku,
- śmietanki
pasteryzowanej i UHT,
- serów
niedojrzewających i topionych,
- owoców
kandyzowanych,
- przetworów
owocowych,
- przetworów
mięsnych,
- deserów,
- herbat
instant,
- surimi,
- przetworów
ziemniaczanych,
- napojów
na bazie kawy z automatów,
- pieczywa
cukierniczego,
- napojów
dla sportowców
i w wielu innych produktach.
Kwas fosforowy można znaleźć w produktach spożywczych
razem z takimi dodatkami, jak: E492, E553b, E575, E472d, E1442, E308, E451,
E160d, E472f.
Szkodliwość
kwasu fosforowego
Fosfor, który zawarty jest w kwasie fosforowym, jak i
w solach kwasu fosforowego jest wchłaniany w organizmie. Używany jest w
żywności, więc jego szkodliwość nie może być duża. Ciężko jednak określić,
jakie ilości fosforu w diecie pochodzą z kwas fosforowego.
Warto wspomnieć, że szkodliwość E338 nie jest w ogóle
związana z działaniem drażniącym i żrącym.
Należy wspomnieć, że istnieje związek pomiędzy wysoką
zawartością fosforu we krwi a śmiertelnością wywołaną przyczynami
sercowo-naczyniowymi u osób, które chorują na niewydolność nerek.
Fosfor stosowany nadmiernie w diecie prowadzi do
zmniejszenia gęstości kości oraz przyczynia się do chorób, takich jak
osteomalacja i osteoporoza.
Badania wykazują, że spożywanie napojów, które w swoim
składzie mają kwas fosforowy może powodować kamienie nerkowe oraz przewlekłe
choroby nerek.
Udowodniono również to, że nadmiernie stosowany fosfor
w diecie zaburza wchłanianie i poziom w organizmie: wapnia, magnezu, żelaza i
cynku.
Fosfor jest potrzebny do tego, aby organizm odpowiednio
funkcjonował, ale nadmiernie jest również szkodliwy. Produktów z kwasem
fosforowym powinno się unikać w ciąży.
Podsumowując warto zwrócić uwagę na to, w jaki sposób
stosuje się kwas fosforowy i jak często jest on stosowany. Będzie on występował
jak najbardziej w zdrowej żywności, ale też niestety jednocześnie może przyczynić
się do problemów zdrowotnych. Warto przemyśleć sobie jego stosowanie i
przeczytać dokładnie o wszystkich konsekwencjach, aby dbać o swoje zdrowie.