Kwas
mrówkowy jest organicznym związkiem chemiczny i najprostszym kwasem
karboksylowym. Sole i estry kwasu mrówkowego to mrówczany. Występuje on m.in.
we włoskach parzących pokrzyw oraz w jadzie mrówek. Odkrył go szwedzki chemik
Johan Afzelius, który wyizolował go z martwych mrówek.
Dodatkowo kwas mrówkowy oznaczony symbolem E236
występuje w żywności, ale w bardzo minimalnych dawkach.
Właściwości
kwasu mrówkowego
Kwas mrówkowy dużą lotność oraz jest środkiem żrącym,
powodującym korozję. Ze względu na obecność atomu wodoru przy węglu
karbonylowym, wykazuje właściwości redukujące, czyli np. z roztworu azotanu
srebra podgrzewanego z kwasem mrówkowym wydziela się metaliczne srebro.
Ponadto kwas mrówkowy hamuje aktywność enzymów,
zwłaszcza katalaz. Optymalna skuteczności działania to zakres pH 3–4 i niżej.
Zastosowanie
kwasu mrówkowego
Ze względu na doskonałe właściwości grzybobójcze kwas
mrówkowy wykorzystywany jest jako jeden ze składników preparatów grzybobójczych
i zakwaszających. Występuje w mieszaninach z innymi kwasami lub jest naniesiony
na nośnik. Posiada bardzo szerokie zastosowanie w syntezie organicznej. W
pszczelarstwie jest stosowany do zwalczania roztocza zwanego Varroa destructor.
Dodatkowo kwas mrówkowy jest również stosowany jako
konserwant o silnych właściwościach grzybobójczych. Przy wysokich stężeniach i
niskim zakresie pH zakres jego działania obejmuje również bakterie.
Jak już zostało wspomniane kwas mrówkowy pojawia się
również w żywności pod symbolem E236. Stosowany jest np. w wędzonych rybach i
sokach owocowych oraz w przemysłowo kiszonych ogórkach. Znaleźć go można
również w niektórych serach podpuszczkowych typu mozzarella.
W medycynie kwas mrówkowy ma zastosowanie jako środek
rozszerzający naczynia krwionośne oraz poraża receptory czuciowe i bólowe.
Zalecany jest w roztworach 1-10% na spirytusie, do miejscowego wcierania w
skórę. Pomaga z bolącymi stawami, mięśniami i nerwobólami. Etanol, który
zawarty jest w spirytusie mrówkowym przynosi uczucie ochłodzenia i znieczulenia
miejscowego.
Jest on również składnikiem płynów do włosów, zarówno
tych dawnych, jak i współczesnych. Stosuje się go, ponieważ polepsza ukrwienia
skóry owłosionej głowy i zapobiega wypadaniu włosów. Skuteczność tych preparatów
potwierdzona jest jedynie w przypadku zaburzeń troficznych włosów, które
spowodowane są niedostatecznym krążeniem krwi w skórze. We wszystkich
pozostałych przypadkach stosowanie tego typu płynów nie ma sensu.
W weterynarii kwas mrówkowy
stosuje się jako zakwaszacz. Jego optymalna dawka to 0,2-0,5%. Nie stosuje się
większych ilości, ponieważ występuje ryzyko uszkodzenia błon śluzowych układu
oddechowego, jak i pokarmowego, ale też ryzyko pojawienia się zaburzeń trawiennych,
gospodarki kwasowo-zasadowej ustroju oraz może pojawić się niechęć zwierząt do
konsumowania paszy i karmy. Zwierzęta mają wrodzony odruch unikania kwasu
mrówkowego, więc rozpoznają go jako szkodliwy.
Warto wspomnieć, że kwas
mrówkowy nie ogranicza w odpowiedniej i zalecanej dawce rozwoju bakterii
chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Działanie bakteriobójcze i
bakteriostatyczne wykazywane jest dopiero w stężeniu
minimum 10%, czyli takim jakie nie jest możliwe do uzyskania w paszy.
Szkodliwość
kwasu mrówkowego
Kwas mrówkowy w stężonej formie jest śmiertelnie
trujący zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Powoduje duże kłopoty żołądkowe u
osób, które są nawet mniej wrażliwe na działanie tego kwasu.
Powoduje również oparzenia skóry, jak i błon
śluzowych. Może przyczynić się do martwicy tkanek. Drażni układ oddechowy oraz
narząd wzroku. W razie spożycia stężonych roztworów następuje natychmiastowe
oparzenia i martwica błon śluzowych przewodu pokarmowego, podrażnienie nerek i
układu żółciowego. Dochodzi do przekrwienia i wysięków krwawo-surowiczych. W
niższych stężeniach kwas mrówkowy wtarty w skórę nieuszkodzoną wywołuje rumień,
obrzęk skóry i pokrzywkę, ale stopień nasilenia tych objawów zależy od
indywidualnej wrażliwości na kwas mrówkowy.
Ponadto powoduje korozję urządzeń metalowych.
Otrzymywanie
kwasu mrówkowego
Kwas mrówkowy na skalę przemysłową otrzymywany jest z
metanolu i tlenku węgla. W obecności silnych zasad, np. metanolanu sodu, ze
związków tych powstaje ester metylowy kwasu mrówkowego, mrówczan metylu.
Reakcję prowadzi się typowo w fazie ciekłej, w temp. 80 °C i pod ciśnieniem 40
atm.
Środki
ostrożności
W stosowaniu kwasu mrówkowego używa się takich
symboli, jak:
- H226
Łatwopalna ciecz i pary
- H302
Działa szkodliwie po połknięciu
- H314
Powoduje poważne oparzenia skóry oraz uszkodzenia oczu
- H331
Działa toksycznie w następstwie wdychania.
Ponadto używa się oznaczeń wskazujących środki
ostrożności i są to przykładowo:
- P280:
Stosować rękawice ochronne/odzież ochronną/ochronę oczu/ochronę twarzy
- P260:
Nie wdychać pyłu/dymu/gazu/mgły/par/rozpylonej cieczy
- P301+P330+P331
W PRZYPADKU POŁKNIĘCIA: Wypłukać usta. NIE wywoływać wymiotów
- P303+P361+P353
W PRZYPADKU KONTAKTU ZE SKÓRĄ (lub z włosami): Natychmiast usunąć/zdjąć całą
zanieczyszczoną odzież. Spłukać skórę pod strumieniem wody.
Oczywiście to tylko przykłady, ponieważ oznaczeń jest
dużo, dużo więcej.