Kwasami
tłuszczowymi nazywa się substancje kwasowe, a dokładnie kwasy monokarboksylowe,
które naturalnie wchodzą w skład tłuszczów albo też występują w formie
„wolnej”. Czym dokładnie są kwasy tłuszczowe? Jakie są ich główne rodzaje?
Jakie posiadają zastosowanie?
Czym
są kwasy tłuszczowe?
Pod
względem swojej budowy kwasy tłuszczowe to kwasy monokarboksylowe (organiczne
związki chemiczne zawierające grupę karboksylową), których ogólny wzór to
R-COOH.
Wzór
kwasów tłuszczowych R-COOH:
- R – łańcuch węglowodorowy
- COOH – grupa karboksylowa
Do
kwasów tłuszczowych najczęściej zaliczane są substancje pochodzenia naturalnego
– roślinnego oraz zwierzęcego. Występują wtedy najczęściej jako estry z
gliceryną, czyli tłuszcze. Są one również syntetyzowane w warunkach
laboratoryjnych.
Budowa
kwasów tłuszczowych
W
naturalnych kwasach tłuszczowych łańcuch węglowodorowy jest głównie prosty,
czyli nierozgałęziony. Może mieć także kilka wiązań podwójnych.
Takie
kwasy tłuszczowe składają się z różnej liczby atomów węgla. Gdy posiadają
więcej niż 10 atomów węgla, nazywane są wyższymi kwasami tłuszczowymi. W
porównaniu z kwasami niższymi, które mają mniej niż 10 atomów węgla, różnią się
przewagą części hydrofobowej nad hydrofilową, czyli są nierozpuszczalne w
wodzie i posiadają neutralny odczyn pH.
Kwasy
tłuszczowe i ich rola biologiczna
Kwasy
tłuszczowe odgrywają bardzo ważną rolę biologiczną. Są one
materiałem o charakterze energetycznym oraz zapasowym.
Są
przechowywane w postaci trójglicerydów w tkance tłuszczowej. Podczas procesów
utleniania, czyli oksydacji kwasy tłuszczowe zamieniają się w energię
potrzebną do procesów życiowych.
Także
są one ważnym źródłem składników odżywczych, gdy dostarczane są do organizmu z
zewnątrz, na przykład w formie olejów, produktów o wysokiej zawartości tłuszczu
jak nasiona, orzechy, tłuste ryby, mięsa, jajka, nabiał.
Rodzaje
kwasów tłuszczowych – nasycone i nienasycone
Kwasy
tłuszczowe podzielić można na dwie główne kategorie, a mianowicie na:
- kwasy nasycone
- kwasy nienasycone
Do
każdego z nich zaliczają się różne rodzaje kwasów tłuszczowych, które posiadają
odmienne wzory, cechy oraz zastosowania.
Kwasy
tłuszczowe nasycone
Nasycone
kwasy tłuszczowe to takie, które nie posiadają podwójnych wiązań pomiędzy
atomami węgla w swojej cząsteczce.
Najczęściej
nasycone kwasy tłuszczowe posiadają formę ciała stałego. Gdy zawierają
więcej niż 10 atomów węgla, wówczas są nielotne i nierozpuszczalne w wodzie.
Do
kwasów tłuszczowych nasyconych zaliczane są między innymi:
- kwas masłowy
- kwas walerianowy
- kwas kapronowy
- kwas kaprylowy
- kwas pelargonowy
- kwas kaprynowy
- kwas laurynowy
- kwas mirystynowy
- kwas palmitynowy
- kwas stearynowy
- kwas arachidowy
- kwas lignocerynowy
Tego
typu kwasy tłuszczowe mają szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach – od
branży spożywczej aż po przemysł.
Pod
względem dietetycznym nasycone kwasy tłuszczowe uznawane są za gorsze od
nienasyconych, ponieważ mogą one sprzyjać chorobom układu sercowo-naczyniowego.
Towarzyszą one podnoszeniu się poziomu złego cholesterolu, czyli cholesterolu
LDL.
Kwasy
tłuszczowe nienasycone
W
przypadku nienasyconych kwasów tłuszczowych mamy do czynienia z takimi kwasami
tłuszczowymi, które mają podwójne wiązania. Najczęściej są bezbarwnymi cieczami.
W
grupie kwasów tłuszczowych nienasyconych znajdują się także wielonienasycone
kwasy tłuszczowe, które posiadają więcej niż jedno podwójne wiązanie. To
właśnie te kwasy tłuszczowe wykazują najwyższą wartość
dietetyczną. Co ważne, nie są one syntetyzowane w organizmie człowieka, dlatego
też należy dostarczać je w odpowiednio zbilansowanej diecie.
Kwasy
tłuszczowe nienasycone dzielone są na:
- kwasy jednonienasycone (monoenowe)
- kwasy dwunienasycone (dienowe)
- kwasy trójnienasycone (trienowe)
- kwasy czteronienasycone (tetraenowe)
Nienasycone
kwasy tłuszczowe to również szeroka gama różnego rodzaju substancji, które
różnią się swoją budową, pochodzeniem zastosowaniem. Są to w szczególności:
- kwas oleinowy
- kwas linolowy
- kwas alfa-linolenowy
- kwas gamma-linolenowy
- kwas rycynolowy
- kwas arachidonowy
Za
najbardziej wartościowe kwasy tłuszczowe uznawane są kwas alfa linolenowy,
czyli inaczej kwas Omega-3, a także kwas arachidonowy, czyli kwas Omega-6.
Kwasy
te są bardzo ważne dla prawidłowego działania organizmu człowieka, dlatego też zalecana
jest dieta, która obfituje w źródła tych nienasyconych kwasów tłuszczowych w
odpowiednich proporcjach.
Zastosowanie
kwasów tłuszczowych
Najczęściej
kwasy tłuszczowe kojarzą się z branżą spożywczą oraz z dietetyką, ale
warto wskazać, że również posiadają one znacznie szersze zastosowanie.
Kwasy
tłuszczowe mogą być używane między innymi do:
- produkcji biopaliw, w tym paliwa typu
biodiesel, który może być zamiennikiem lub też dodatkiem do paliwa diesel
- wytwarzania kosmetyków, w tym między
innymi do mydeł stałych oraz mydeł płynnych, a także jako składnik innego
rodzaju produktów kosmetycznych jak balsamy, kremy
- karmienia zwierząt hodowlanych –
odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych zapewniają zwierzętom właściwy dostęp
do składników odżywczych