Aspartam
oznaczany również jako E951 jest organicznym związkiem chemicznym, który należy
do grupy estrów peptydowych. Znany jest on głównie jako słodzik o wspomnianym
już kodzie E951.
Słodzik E951 najczęściej
dodawany jest do żywności i w ten sposób rekompensuje braki cukrów lub
tłuszczy. Po ten produkt najczęściej sięgają osoby chore na cukrzycę, czyli
diabetycy. Kaloryczność tego słodzika jest prawie równa zeru. A smak aspartamu
jest prawie 200 razy słodszy od cukru. Jest on bardzo często stosowany jako
alternatywa dla cukru.
Produkty
zawierające aspartam
Aspartam można znaleźć w
takich produktach, jak:
- napoje typu mrożona herbata,
- jogurty (tylko niektóre),
- słodzone napoje gazowane,
- smakowe wody mineralne,
- rozpuszczalne kakao,
- napoje izotoniczne,
- dropsy,
- drażetki,
- gumy do życia (nie wszystkie),
- napoje owocowe,
- napoje mleczne,
- galaretki,
- mrożone desery.
Warto również wspomnieć,
że aspartam stosowany jest przez osoby chore na cukrzycę, które muszą
rezygnować ze spożycia cukru, a taki zamiennik zapewnia im odpowiedni smak posiłków.
Dodatkowo aspartam używany jest również przez osoby, które zmagają się z
nadwagą. Dzięki niemu nie trzeba aż tak drastycznie rezygnować ze słodkich
przyzwyczajeń, ponieważ aspartam jest słodki, ale ma bardzo niską kaloryczność.
Dzięki temu można zgubić zbędne kilogramy.
Aspartam
w lekach
Jak się okazuje, aspartam
można spotkać również w lekach i to nawet takich, które są ogólnodostępne,
czyli w takich lekach, jak:
- tabletki musujące,
- preparaty w granulacje, które przeznaczone
są do przygotowania doustnego roztworu (przykładowo preparaty stosowane na
przeziębienie i grypę, występujące w saszetkach),
- tabletki do ssania bez dodatku cukru,
- tabletki na stawy.
Szkodliwość
aspartamu
Aspartam to jedyny
słodzik, który może być przetwarzany przez ludzkie organy. Jeśli zostaje strawiony
to rozkłada się na 2 podstawowe aminokwasy naturalne, czyli kwas asparaginowy i
fenyloalaninę.
Dla osób z chorobą
fenyloketonurią aspartam może być silnym i poważnym zagrożeniem. Ponadto
wynikiem metabolizmu aspartamu jest metanol, który może być bardzo toksyczny
dla człowieka.
Jednak należy pamiętać o
tym, że badania wykazują, że niewielkie spożycie aspartamu nie jest groźne dla
ludzkiego organizmu.
Rakotwórczość
aspartamu
Wiele osób szuka
rozwiązań, które pomogą w zmniejszeniu szans na zachorowanie na nowotwór i
należy wspomnieć, że współczesne badania nie wykazują powiązania aspartamu z
występowaniem nowotworów.
Słodzik ma pozytywną
ocenę po wszystkich badać i jest dopuszczony do sprzedaży we wszystkich krajach
Unii Europejskiej.
Skutki
uboczne zażycia aspartamu
Aspartam spożywany w
dużych ilościach może powodować różne dolegliwości i znajdziemy wśród nich:
- nudności,
- wysypki,
- bóle głowy,
- zawroty głowy,
- częstoskurcz serca,
- przybieranie na wadze,
- drętwienie mięśni,
- skurcze mięśni,
- trudności z oddychaniem,
- problemy z widzeniem,
- bezsenność.
- obniżenie nastroju,
- łatwe popadanie w stany depresyjne,
- skrajne przypadki to utrata pamięci.
Wszystkie skutki uboczne
świadczą o tym, że należy ograniczyć przyjmowanie aspartamu, aby nie narażać
się na niewygodne i problematyczne skutki uboczne, które mogą wpłynąć na
zdrowie organizmu.
Niektóre osoby mogą
zauważyć któryś z tych objawów nawet po wypicie 1 litra napoju, który w
składzie posiada aspartam.
Oznaczenia
aspartamu
W wielu składach aspartam
oznaczany jest jako E951, ale można w produktach spotkać go pod taką nazwą,
jak:
- NutraSweet,
- Canderel,
- Sugar Free,
- Spoonful,
- Equal-Measure,
- Equal.
Wynalezienie
aspartamu
Z wielu informacji
wynika, że aspartam został wynaleziony przez Jamesa M. Schlattera w 1965 roku.
Pracował on dla firmy farmaceutycznej Searle & Company. Aspartam jako
związek został otrzymany w ramach badań nad poszukiwaniem leków przeciwwrzodowych.
Słodycz aspartamu została odkryta przypadkowo, gdy Schlatter przypadkiem
polizał ubrudzony związkiem palem.
Ogólnoświatowa sprzedaż
aspartamu, jak jego masowa produkcja zaczęły się w 1981 roku.
Przeciwnicy
i zwolennicy aspartamu
Działanie aspartamu oraz
jego właściwości są stale komentowane i przez to pojawia się wiele dyskusji,
jak i badań na jego temat. Ten słodzić ma zarówno tyle samo przeciwników, co
zwolenników. Zdania są bardzo podzielone.
Przeciwnicy negują
działanie aspartamu opierając się na jego szkodliwości, która w skrajnych
przypadkach może być szkodliwością dla zdrowia. Według takich osób aspartam
może wpłynąć również na pojawienie się chorób neurologicznych, takich jak
padaczka i zespół chronicznego zmęczenia. Kobiety w ciąży również nie powinny
sięgać po aspartam.
Zwolennicy natomiast
opierają swoją opinię na tym, że aspartam pomaga w utrzymaniu szczupłej
sylwetki oraz uważają, że aspartam jest “złotym środkiem” dla diabetyków.
Ponadto zwolennicy wspominają o tym, że żywność, która w składzie ma aspartam
nie wpływa na pojawienie się próchnicy.
Aspartam został poddany
wielu badaniom specjalistycznym i są to badania kliniczne, jak i
toksykologiczne. Z tych badań wynika, że aspartam nie stanowi zagrożenia dla
zdrowia i życia, więc może być stosowany przez różne osoby.