Cyklaminian
sodu znany jest przede wszystkim, jako E952, które występuje na różnych
etykietach. To organiczny związek chemiczny z grupy cyklaminianów. Należy do
grupy sztucznych substancji słodzących. Można o nim powiedzieć, że jest 30-50
razy słodszy od sacharozy.
Bardzo często cyklaminian sodu stosowany jest jako
zamiennik cukru. Zazwyczaj występuje w połączeniu z innym słodzikiem –
sacharynianem sodu, aspartamem lub acesulfamem.\
Związek cyklaminianu sodu został odkryty w 1937 roku
przez Michaela Svedę. Podczas pracy w laboratorium nad syntezą preparatu
przeciwgorączkowego odłożył na blat stołu papierosa, a gdy podniósł go z
powrotem do ust, poczuł słodki smak, więc jak widać cyklaminian sodu został
odkryty przypadkiem.
Zastosowanie
cyklaminianu sodu
Cyklaminian sodu znajduje szerokie zastosowanie w
produktach gotowych, do słodzenia dietetycznych napojów gazowanych, galaretek
bez cukru, gum do żucia, lodów oraz do wypieku niskokalorycznych ciast bez
cukru.
Pomimo, że cyklaminian jest bezkalorycznym słodzikiem
to nie powinien być stosowany przez cukrzyków bez odpowiedniej konsultacji z
lekarzem, a to dlatego, że może prowadzić do zaburzeń aktywności niektórych ze
stosowanych leków, a w szczególności w doustnych preparatów stosowanych przez
diabetyków.
Ogólnie cyklaminiany nie podlegają metabolizmowi w
organizmie człowieka i są bardzo szybko wydalane w niezmienionej formie.
W latach 60-tych przeprowadzono badania na
zwierzętach, które wykazały, że podawanie dużych dawek może prowadzić do
nowotworu pęcherza, obniżenia płodności i zmian w komórkach. Jednak
przeprowadzone badania w ostatnich latach nie potwierdziły tego.
Polecany jest do produkcji:
- wyrobów
cukierniczych,
- produktów
bez dodatku cukru dla diabetyków,
- deserów,
- przetworów
owocowych,
- napojów
aromatyzowanych bezalkoholowych,
- piwa
bezalkoholowego.
Cyklaminianin
sodu – właściwości
Cyklaminian ma dobrą rozpuszczalność oraz jest
słodzikiem stabilnym w wysokich temperaturach. Cyklaminianin może być stosowany
do pieczenia, a nawet do prażenia. Cyklaminian sodu został dopuszczony do
stosowania bez ograniczeń w produktach spożywczych w całej Unii Europejskiej
zgodnie z Dyrektywą 94/35/EC.
Cyklaminian sodu jest stabilny podczas podgrzewania.
W
jakich produktach występuje cyklaminianin sodu?
Cyklaminian sodu używany jest dość często w przemyśle
spożywczym. Wchodzi w skład rozmaitych produktów żywnościowych, a w szczególności
tych dietetycznych i o obniżonej kaloryczności. A w tym również odżywek
węglowodanowych, węglowodanowo-białkowych, białkowych, koncentratów napojów
izotonicznych i w wielu, wielu innych.
Dopuszczalne dzienne spożycie cyklaminianu sodu wynosi
11 mg/kg masy ciała.
Szkodliwość
cyklaminianu sodu
Można powiedzieć, cyklaminian sodu jest słodzikiem bezpiecznym
dla osób zdrowych. Należy jednak pamiętać, iż istnieją dane, które sugerują, że
spożywanie słodzonych nim produktów może okazać się niewskazane w przypadku
osób, które stosują szeroko zakrojoną farmakoterapię. Podobnie też odradza się
przyjmowanie go kobietom w ciąży.
Wpływ
na zdrowie i ciekawostki
Słodzik ten jest zakazany w Stanach Zjednoczonych,
Szwecji, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii oraz Norwegii. Ponadto cała grupa
cyklaminianów, w tym także E952, jest ciągle badana, ponieważ podejrzewa się,
że są one odpowiedzialne za poważne choroby.
Pojawiły się jakiś czas temu również informacje, że
częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia, jeśli są takie
choroby jak Parkinson i epilepsja. E952 może sprzyjać powstawaniu wad wrodzonych
u dzieci, których matki spożywały ten słodzik w ciąży.
Czym
są niskokaloryczne substancje słodzące?
Niskokaloryczne substancje słodzące znane są jako
słodziki i dodatki do żywności, które mają słodki smak oraz zerową lub bardzo
niską kaloryczność.
Ze względu na
swój bardzo intensywny słodki smak dodawane są do produktów w bardzo małych
ilościach i dzięki temu można obniżyć ich kaloryczność w stosunku do
cukru. Dodawane są do napojów, produktów
spożywczych, środków do higieny jamy ustnej, gum do żucia oraz leków.
Dla osób z cukrzycą istotny jest ich minimalny lub
zerowy wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi.
Trzeba przyznać, że sztuczne substancje słodzące mogą
być spożywane przez osoby z cukrzycą, ale głównie typu 2, ze względu na
obniżenie kaloryczności pokarmów i dzięki temu w połączeniu z aktywnością
fizyczną mogą schudnąć, co oczywiście podczas przebiegu cukrzycy jest bardzo
ważne.
Standardowo używany cukier ma tylko słodki smak i
krótkotrwałą energią. Nic innego nie dostarcza do organizmu. Żadnych wartości
odżywczych. Po spożyciu cukru organizm upomina się o kolejną dawkę i jeszcze
kolejną. Powoduje nagły wzrost i nagły spadek poziomu cukru we krwi po
zjedzeniu. Spożywany w nadmiarze przyczynia się do powstawania nadwagi,
otyłości oraz z wszelkimi chorobami z tymi dolegliwościami związane.
Podsumowując można stwierdzić, że cyklaminian sodu
może być używany, jeśli ktoś chce ograniczyć spożycie cukru, ale najlepiej
należy dążyć do tego, aby całkowicie wyeliminować cukier z diety. To będzie najbezpieczniejsze.