Kwas
cytrynowy, czyli inaczej kwasek cytrynowy znany jest jako składnik wielu
produktów spożywczych. W składzie produktów posiada symbol E330 i jest organicznym
związkiem chemicznym.
Otrzymywanie kwasku cytrynowego jest całkowicie
naturalne, ponieważ następuje poprzez fermentację cytrynową za pomocą cukru i
kultur pleśni.
Kwas
cytrynowy – właściwości
Kwas cytrynowy to związek, który syntezowany jest w naturalnym
środowisku. Spotkać go można nawet w organizmach żywych, ponieważ pełni wiele
funkcji. Przede wszystkim bierze on udział w metabolizmie węglowodanów.
Dodatkowo kwas cytrynowy występuje także w większych
ilościach w cytrynach.
Po procesie produkcyjnym kwas cytrynowy przybiera formę
bezwonnej, krystalicznej substancji, która ma mocny kwaśny smaku. W gospodarstwie domowym i przemyśle farmaceutycznym
występuje pod nazwą kwasek cytrynowy.
Zastosowanie
kwasu cytrynowego
Zastosowanie kwasu cytrynowego jest naprawdę bardzo
szerokie. Przede wszystkim w produkcji żywności oraz w kuchni. Kwas cytrynowy
to składnik napojów, przypraw, sałatek, sosów, słodyczy i wielu, wielu innych
produktów spożywczych.
Poza przemysłem spożywczym kwas cytrynowy używany jest
do czyszczenia armatury lub odkamieniania pralki.
Kwas cytrynowy odpowiada w np. za orzeźwiający smak
oraz aromat wielu produktów, przede wszystkim takich jak napoje o smaku
cytrusów. Jest to naturalna substancja o działaniu zakwaszającym, czyli obniża pH
wielu produktów.
Oprócz dodania smaku przyczynia się do konserwacji,
poprawiając trwałość i zwiększając datę przydatności do spożycia.
Warto wspomnieć, że dodatek kwasku cytrynowego do
żywności sprawia, że witaminy oraz przeciwutleniacze są bardziej stabilne i
łatwiej przyswajalne przez organizm.
Produkt bogaty w witaminy lub przeciwutleniacze
dodatkowo po dodaniu do niego kwasku cytrynowego zwiększy swoją wartość
odżywczą.
Czy
stosowanie kwasu cytrynowego jest bezpieczne?
Należy powiedzieć, że bezpieczeństwo stosowania kwasku
cytrynowego jest prawie stuprocentowe, a udowodniło to wiele badań oraz
eksperymentów. Pewnie dlatego jest to składnik o tak szerokim zastosowaniu w
przemyśle żywnościowym.
Ponad to jest to związek nie tylko bezpieczny, ale także
bardzo korzystny dla zdrowia. Pojawiły się plotki, że jest on rakotwórczy, ale
nie zostało to potwierdzone badaniami.
Tak naprawdę kwasek cytrynowy jest składnikiem obecnym
w organizmie każdego człowieka. Znajduje się on w prawie każdej komórce ciała,
w pobliżu samego DNA komórki. Z tego powodu, gdyby był on w jakiś sposób
rakotwórczy, prawdopodobnie każda nasza komórka musiałaby wykształcać wtedy
nowotwory.
Kwas cytrynowy uważa się za jeden z
najbezpieczniejszych dodatków do produktów żywnościowych używanych w przemyśle,
dlatego tak chętnie ludzie sięgają po produkty spożywcze, które mają go w swoim
składzie. Możliwe jest przyjęcie nawet dużych dawek kwasu cytrynowego i nie
będzie żadnych skutków ubocznych.
Szkodliwość
kwasu cytrynowego
Kwas cytrynowy nie posiada dużych szkodliwości, ale
niestety również i w jego stosowaniu można znaleźć kilka wad. Do takich wad
kwasu cytrynowego należy sprzyjanie powstawaniu próchnicy. Oprócz tego
spożywanie kwasu cytrynowego razem z niektórymi lekami może powodować nadmierne
uwalnianie i wchłanianie pewnych szkodliwych metali.
W spożyciu żywności parzenie herbaty z cytryną również
może przyczynić się do powstania próchnicy, z tego względu, że kwas cytrynowy
występuje w cytrynach również naturalnie.
W umiarkowanych ilościach jednak jest to związek
całkowicie bezpieczny.
Odkamienianie
kwaskiem cytrynowym
Znany w każdej kuchni kwasek cytrynowy jest chętnie
wykorzystywanym produktem w wielu dziedzinach codziennego życia. Między innymi
może skutecznie usuwać kamień z niemal wszystkich miejsc narażonych na jego
osadzenie. Jest to sposób tani i prosty. Wystarczą:
- 3
łyżeczki kwasku cytrynowego,
- 2
łyżeczki wody,
- kawałek
czystej ściereczki.
Kwasek cytrynowy należy wymieszać z wodą, w taki
sposób, aby powstała gęsta mikstura, przypominająca pastę. W dalszej kolejności
mieszaninę tą można nałożyć na kawałek czystej ściereczki i owinąć nią
zakamienione miejsce. Po kilku minutach szmatkę można usunąć, a czyszczone
miejsce dokładnie spłukać bieżącą wodą. Proste? Oczywiście, że tak!
Również za pomocą kwasku cytrynowego można odkamieniać
czajnik. W tym celu do gotującej się wody należy wsypać 4 łyżeczki kwasku i
pozostawić na kilka minut w temperaturze wrzenia wody. Po wylaniu zagotowanej
mieszaniny i dokładnym wypłukaniu można cieszyć się czystym i odkamienionym
czajnikiem. I gotowe!
Dodatkowo sprawdza się też:
- do
prania białych ubrań lub firan
- do
usuwania osadów
- do
czyszczenia armatury z zacieków
- do
nabłyszczania sztućców i naczyń po umyciu.
Kwaskiem cytrynowym można przedłużać świeżość owoców.
Wystarczy je spryskać uprzednio sporządzonym roztworem. Są też osoby, które
wykorzystują go do usuwania nieprzyjemnych zapachów lub odbarwienia skóry po obranych
owocach czy warzywach.
Jak można zauważyć zastosowanie kwasu cytrynowego jest
naprawdę szerokie i warto się tym zainteresować, ponieważ sprawdzi się w
codziennym życiu oraz pomoże w domowych obowiązkach.