Wodorotlenek
sodu, inaczej soda kaustyczna lub soda żrąca to związek nieorganiczny zaliczany
do grupy zasad. W czystej postaci ma on bardzo silne właściwości żrące. Jest
stosowany w różnych gałęziach przemysłu, ale NaOH jest używany także jako
dodatek do żywności i posiada symbol E524. W dawkach stosowanych w pożywieniu
jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia.
Wodorotlenek sodu posiada
wzór NaOH. Jest nieorganicznym związkiem chemicznym. Posiada bardzo silną
zasadą o pH = 14. Czysty związek jest białym ciałem stałym, śliskim w dotyku,
pojawia się w kształcie pastylek i drażetek. Wodorotlenek sodu świetnie
rozpuszcza się w wodzie. 50% roztwór wodorotlenku sodu to ług sodowy bardzo
powszechnie wykorzystywany w przemyśle.
Pozostałe
właściwości wodorotlenku sodu
Wodorotlenek to
bezbarwna, bezwonna i niepalna ciecz. Właściwości wodorotlenku sodu sprawiają,
że w czystej postaci i w stężonych roztworach jest substancją niebezpieczną.
Może powodować oparzenia chemiczne. Jest higroskopijny, co sprawia, że w
kontakcie ze skórą pochłania z niej wodę i tworzy trudno gojące się rany.
Szkodliwość
wodorotlenku sodu
Przy opisywaniu
szkodliwość wodorotlenku sodu należy wspomnieć, że wdychanie pyłów lub par
wodorotlenku sodu powoduje pieczenie w nosie i gardle, ale też łzawienie oczu.
Największa szkodliwość
wodorotlenku sodu jest podczas bezpośredniego kontakcie ze skórą i innymi
tkankami. Połknięcie wodorotlenku sodu grozi poparzeniem ścian przewodu
pokarmowego, co może doprowadzić do perforacji, krwotoku, a nawet śmierci.
Tak więc należy
podkreślić, że wodorotlenek sodu może być bardzo szkodliwy. Należy używać go w
odpowiednich warunkach z zastosowaniem wszystkich możliwych i koniecznych
środków ostrożności.
Otrzymywanie
wodorotlenku sodu
Otrzymywanie wysokiej
czystości wodorotlenku sodu odbywa się metodą elektrolizy membranowej, w której
na elektrodach zachodzi elektroliza roztworu NaCl, czyli soli kuchennej.
Przebieg procesu powstawania NaOH opisuje sumaryczna reakcja: 2 NaCl + 2 H2O →
Cl2↑ + H2↑ + 2 NaOH.
Zastosowanie
wodorotlenku sodu
Ogólnie mówiąc –
wodorotlenek sodu należy do podstawowych surowców chemicznych, a to sprawia, że
może być stosowany prawie w każdej gałęzi przemysłu. Jego najczęstsze
zastosowanie to:
- otrzymywanie aluminium z przerobu boksytów w
przemyśle hutniczym i metalurgicznym,
- produkcja papieru w przemyśle
celulozowo-papierniczym,
- rafinacja ropy naftowej, olejów
mineralnych, paków i asfaltów,
- wydobycie gazów z łupków w przemyśle
petrochemicznym, modyfikacja produktów z koksowania węgla.
Ponadto wodorotlenek sodu
stosowany jest również do czyszczenia przemysłowego, regulacji pH i usuwania metali
toksycznych w procesie uzdatniania wody.
Umożliwia produkcję
pigmentów i barwników do farb, np. bieli tytanowej, czyszczenie i dezynfekcję
pomieszczeń gospodarczych w hodowli zwierząt, jak i pszczelarstwie.
Wodorotlenek sodu używany
jest też w kosmetyce, ponieważ wykorzystuje się go przy produkcji mydła w
kostkach, środków myjących, maseczek złuszczających stosowanych do peelingu i
dermabrazji chemicznej.
Wodorotlenek sodu w
sadownictwie chroni winorośla oraz leczy choroby drzew owocowych.
Warto wspomnieć, że
możliwe jest też zastosowanie wodorotlenku sodu do produkcji detergentów,
środków powierzchniowo-czynnych, płynów i proszków do prania, środków
odtłuszczających, środków do zmiękczania wody.
W przemyśle
farmaceutycznym wodorotlenek wykorzystywany jest w procesie wytwarzania
polopiryny i kwasu salicylowego.
Należy jednak podkreślić,
że wodorotlenek sodu w mydle czy wodorotlenek sodu w lekach absolutnie nie jest
szkodliwy i można go stosować zgodnie z zaleceniami.
Jak widać zastosowań
wodorotlenku sodu jest bardzo dużo i w każdym przemyśle taka substancja dużo
może zdziałać.
Wodorotlenek
sodu i żywność
Kolejnym ważnym zastosowaniem
wodorotlenku sodu jest stosowanie go jako regulator kwasowości. Ten dodatek do
żywności oznaczany jest symbolem E524. Wodorotlenek sodowy w przemyśle
spożywczym występuje w postaci 30% roztworu.
Tak naprawdę obecność
wodorotlenku sodu w jedzeniu może budzić wątpliwości, ponieważ to bardzo silna
zasada, ale trzeba pamiętać, że związek ten stosuje się w bardzo dużym
rozcieńczeniu, i nie wykazuje on już wtedy swoich żrących właściwości. Według
Wspólnego Komitetu Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności regulator
kwasowości E524 nie jest w żaden sposób szkodliwy dla zdrowia, nie jest on
również toksyczny, rakotwórczy ani nie wpływa negatywnie na rozwój dziecka w
życiu płodowym.
Wodorotlenek sodu ma
status GRAS, czyli generalnie bezpieczny dla zdrowia. Nie ustalono dla niego
wartości ADI, ponieważ nie stwierdzono, aby stwarzał zagrożenie zdrowotne.
W żywności wodorotlenek
sodu najczęściej pojawia się w:
- preclach, paluszkach, krakersach,
- chińskim makaronie,
- oliwkach,
- deserach zawierających kakao lub
czekoladę,
- pieczywie,
- ciastach,
- cukierkach czekoladowych,
- płatkach śniadaniowych,
- lodach
- napojach kawowych.
Zastosowanie wodorotlenku
jest bardzo szerokie, ale najważniejsze jest to, aby używać go w odpowiedni
sposób i w odpowiednich warunkach, które zabezpieczą przed niebezpieczeństwem.